Atlas: kütyü vagy nem kütyü?

Ekkor:

A robotika három alaptörvényét a legtöbben ismerik:

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

/Isaac Asimov: Én, a robot/

Ezeken a törvényeken gondolkodtam az elmúlt percekben.

Nagyon szeretem a technika újításait, talán már írtam. Rajongok a sci-fiért, űrhajókért, robotokért, nem égetném el a mobiltelefonokat, a könyveim mellett van e-book olvasóm és tényleg hiszek abban, hogy a jövő nem csak a hadászatot, hanem az emberiség életkörülményeinek javulását is fejleszti majd.

Nem gondolom, hogy eljönne – mostanában legalábbis – a terminatorok kora. Viszont nagy érdeklődéssel figyelem, mi lesz abból, hogy a legnagyobb robotgyártó cégeket felvásárolta a gugli, és egyre érdekesebb videókat tesznek ki a fejlesztésekről. Ez a videó tegnapi:

Tényleg kirázott tőle a hideg. 175 centis, 80 kilós gép, kicsivel nagyobb és nehezebb nálam, olyan bénán botorkál a jégen, mintha magamat látnám. Persze, sokan viccelődnek a videó alatt, hogy törölni kéne, mert ha átveszik az uralmat, rossz képet fog mutatni a közös kezdetekről.

Amikor a szakállas csávó a hokiütővel ütlegelte, összeszorult a gyomrom. Azután pedig furcsán-hülyén éreztem magam. Elvégre ez egy tárgy. Használati tárgy. Ugye az?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s